TågcykelTouring - resor med tåg och cykel

TågcykelTouring är ett flexibelt och klimatsmart sätt att semestra som kan ge helt nya möjligheter till äventyr. Det behövs i stort sett bara en tåglinje och tillgång till en cykel. Men det är inte på alla tåglinjer som det är tillåtet att ta med vanliga cyklar. Samtidigt finns det vikbara cyklar som går att ta med på alla tåg. På många platser finns också cyklar att hyra. Här beskriver vi olika varianter av TågcykelTouring och vilka tågbolag som tillåter “vanliga” cyklar. Tips om boenden finns på sidan Planera din resa, packa väskorna

Vikbar cykel

Alternativet med vikbar cykel är det mest flexibla och man kan spontant åka vilka tåg man vill utan att begränsas av tågbolagens cykelregler. Det finns vikbara cyklar som är sköna att cykla på och där man kan ha mycket packning på pakethållaren. För att ta med den på tåget viker man ihop den på mitten och stoppar in den i ett fordral. För oss som är lite bekväma finns vikbara cyklar med eldrift. Här finns info om att hyra, dela eller köpa vikbar cykel.

Hyra cykel

Under fliken Touring-tips finns vissa turer där man kan hyra cykel på destinationen. Det finns naturligtvis på många fler ställen och det är lätt att googla upp. När man hyr blir det oftast rundturer eftersom man behöver komma tillbaka till samma plats för att återlämna cykeln. Men, man kan ju också ta tåg tillbaka till hyrstället om tågbolaget tillåter det. Många cykeluthyrare erbjuder numera även elcykel men då räckvidden är begränsad kan man behöva ta långa lunchpauser för att ladda. Vissa cykeluthyrare erbjuder också barnsitsar och cykelkärror.

Ta med cykel på tåget

Kanske vill du ta med en egen cykel eller elcykel. Nedan finns en förteckning över om tågbolag säger Ja eller Nej till att ta med cykeln (alla tillåter vikbar cykel). OBS klicka på respektive bolag/landa nedan för info om gällande regler om förhandsbokning med mera.

Cykel på tåget i Sverige

Tågbolag Tillåter cykel Delvis EJ cykel
SJ X
MTR X
Öresundståg
Flixtrain Sth-Gbg
Snälltåget
Västtrafik
Stockholms lokaltrafik
Skånetrafiken

Per%20t%C3%A5gcykelkarta%20bild%20204 Här finns mer detaljerad info för tågbolag i Norden.

Cykel på tåget i Norge

Tågbolag Tillåter cykel Delvis EJ cykel
Vy
SJ Nord
GoAhead

 

Cykel på tåget i Danmark

Tågbolag Tillåter cykel Delvis EJ cykel
DSB Danmark
DSB Internationellt (sommar) X

 

Cykel på tåget i övriga Europa

Tågbolag Tillåter cykel Delvis EJ cykel
Tyskland
Belgien
Polen
Nederländerna
Frankrike

För övriga länder, se här.

Cykelfrämjandet och andra lobbar för att man ska kunna ta med cykel på tåg. Det finns EU-krav om att alla nya och ombyggda tåg ska ha plats för cyklar. SJ har beställt 25 nya snabbtåg som har plats för cyklar, levereras 2026.