Minst 2 dagar
Sverige
Cykel på tåget
Vikcykel

Två höjdare i en tur; Ätradalsleden + Kattegattsleden

Cykelturen

Cykelturens första del startar i Falköping och går via öppna landskap, milsvida skogar, vackra sjöar och utmed ån Ätran till Falkenberg. Hela leden är 20 mil, varav ungefär hälften är på bilfria banvallar, resten går på små landsvägar och grusvägar. Sista delen följer Ätran. 3 - 5 dagars cykling är lagom för de allra flesta, men det kan vara bra att ha gott om tid eftersom sträckan är nerlusad med charmiga gårdscafér, restauranger och mysiga boenden som lockar till stopp. Mer information om Ätradalsleden finns här. Karta

Den andra delen av denna tur går från Falkenberg till Göteborg på Kattegattleden. Här är havet närvarande under större delen av sträckan och även när du korsar jordbrukslandskap och skog så kan doften av tång och sand finnas med. Sträckan är knappt 18 mil lång och är lagom för 2 - 4 dagar beroende av cykeltyp och fysisk form. Uppehåll i klassiska halländska fiskelägen och populära stränder, som Apelviken i Varberg, kan rekommenderas. Läs mer om Kattegattleden här.

Tågresan

Västtågen tar dig från Göteborg till Falköping på lite drygt 1 timma. Om du vill korta ner sista delen av turen kan du ta Öresundståg från Falkenberg eller Varberg tillbaka till Göteborg.

Cykeln

Så länge du åker sträckan Göteborg - Falköping med Västtågen och - i förekommande fall - Falkenberg/Varberg med Öresundståg så kan du ta med egen cykel på tåget. Här kan du hyra cykel/elcykel i Göteborg.

Om du har erfarenhet av hela eller delar av den här turen, och har tips som du vill dela med dig av, så gör gärna det i Facebookgruppen.